top of page

Inkontinencia - príčiny, typy a liečba u žien

Updated: Dec 21, 2023



Inkontinencia moču (UI) je celosvetový problém, ktorý postihuje mužov aj ženy v rôznych kultúrach a rasách. Trpí ňou asi 50 % dospelých žien a 3 % - 11 % dospelých mužov. Iba malé percento pacientov vyhľadá starostlivosť a stav rieši len nosením inkontinenčných vložiek. Môže to byť spôsobené rozpakmi, nedostatkom informácií o možnostiach liečby alebo presvedčením, že inkontinencia moču je bežnou nevyhnutnou súčasťou starnutia.


Inkontinencia moču znamená jeho nedobrovoľný únik. Môže sa prejavovať alebo zhoršovať pri zdvíhaní bremien, športovej aktivite, skákaní, počas behu, ale aj pri kašľaní a kýchaní. V závažnejších prípadoch aj pri obyčajnej chôdzi (stresová inkontinencia). Ďalším typom je naliehavá (imperatívna inkontinencia), ktorá sa prejavuje náhlym nutkaním, ktoré nie je možné odložiť. Tretím typom je inkontinencia zmiešaná. Prejavuje sa kombináciou oboch predchádzajúcich.


Panvové dno je tvorené svalmi, väzmi a fasciami, ktoré spolu podopierajú panvové orgány. Zároveň svojim napätím okolo otvorov (močová rúra, vagína, konečník) bránia vytekaniu moču, či stolice. Na druhej strane svaly musia byť schopné relaxovať a umožniť prirodzené vyprázdňovanie.


Zvýšenie vnútrobrušného tlaku (napr. kašľom alebo kýchaním) s nedostatočnou podporou svalstva panvového dna, spolu s oslabením tkaniva močovej rúry a hrdla močového mechúra môže viesť k inkontinencii.


Tehotenstvo a vaginálny pôrod, nástrih hrádze (epiziotómia), popôrodné obdobie, obezita, chronický kašeľ, nízka celková telesná kondícia, chronické zdvíhanie ťažkých bremien a zápcha sú rizikovými faktormi pre vznik inkontinencie v neskoršom veku žien.

Úlohou praktického lekára je vylúčenie možnej infekcie močových ciest, štrukturálnych porúch v zmysle nádorov, pozápalových , pooperačných či poúrazových zmien.


Cieľom fyzioterapie je dôkladné vyšetrenie celého pohybového aparátu, kondície panvového dna, vysvetlenie anatómie a fyziológie, inštruktáž domáceho cvičenia a manažmentu inkontinencie. V závažnejších prípadoch aj vedená komplexná fyzioterapia.

Liečbe inkontinencie sa venujeme aj v rámci programu FEMINA, ktorý je u nás vedený našou skúsenou fyzioterapeutkou Jankou Školníkovou.

95 views0 comments
Online objednávanie v TN-blog
bottom of page